Isomel
left_top   right_top
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Isomel.gr Isomel.gr Isomel.gr Isomel.gr
 
Αρχική σελίδα Η εταιρεία Παρουσίαση προϊόντων Πoυ θα μας βρείτε/χάρτης ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Σύνδεσμοι Επικοινωνία Πρόταση σελίδας

Προϊόντα

Μελισσοκομικά είδη Τροφές Εργαλεία Κηρήθρες Ρουχισμός Μελισσοκομίας Μηχανήματα Μελισσοκομίας Κυψέλες Δοχεία Μελιού-Λαδιού Inox Δοχεία Νέα προϊόντα Βιταμίνες Αμινοξέα Διάφορα είδη Κεραμικά κασπώ Προσφορές Συνδετηρας ρυθμιζομενος Βιταμίνες ΑΜΙΝΟΞΕΑ κηροπανα

Φωτογραφίες
Φωτογραφίες εγκαταστάσεων

Αρθρα Isomel News Αρθρα συγραφεων Κατερίνα Καρατάσου, Κοντόλαιμος Νικόλαος, Γεωπόνος, ειδικός μελισσοκομίας στο τμήμα μελισσοκομίας του Υπουργείου Γεωργίας ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Άρθρα Ιστοσελίδων

Περιεχόμενα καλαθιού
Το καλάθι σας είναι άδειο

left top corner Right top corner


2008
Greek parliament
European union
Eysekt
Eommex

Ο παρών ιστοτόπος και η επιχείρηση έλαβε κρατική ενίσχυση από το πρόγραμμα «Ανάπτυξη γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας » που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και το Ελληνικό δημόσιο.
left bottom corner Right bottom corner
left top corner Right top corner
Καλάθι μέλους  |  Ταμείο (ολοκλήρωση αγορών)  |    Εγγραφή / προφίλ μέλους
left bottom corner Right bottom corner

left top corner Right top corner
Κατηγορίες / Isomel News / Η μεθοδος Jenter (Ζεντερ)
Η μεθοδος Jenter (Ζεντερ)


Το σύστημα Jenter ειναι μια μεθοδος που επιτρέπει στον μελισσοκομο να παράγει μεγάλο αριθμό βασιλισσών με ασφάλεια και μεγάλο ποσοστό επιτυχιας.
Τι συνεβαινε πριν το συστημα Jenter?

Στο παρελθον οι μελισσοκόμοι συνήθιζαν να τοποθετουν τα αυγα της βασιλισσας στα κελια με το χερι, ακομα και με ενα απλο "τσιμπηδάκι". Αυτο είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλειται βλαβη σε μεγαλο ποσοστο στο γονο και ετσι να ανακόπτεται η αναπτυξη του σε βασιλισσα.

Τι αλλαζει με το Jenter?Τώρα πλεον με το σύστημα Jenter ο μελισσοκόμος δεν παρεμβαίνει στην διαδικασια της μεταφορας του γονου.

Το συστημα περιλαμβάνει ενα σετ απο πλαστικα κελια στα οποια η βασιλισσα μπορει να γεννησει τα αυγα της. Στη συνέχεια τα κελια αυτα μπορουν να αφαιρεθουν με ασφαλεια και να τοποθετηθουν σε απομονωση, αποτρέποντας ετσι την παλιά βασίλισσα απο το να σκοτώσει τις νεες "ανταγωνίστριες".


Αναμεσα στην παλια βασιλισσα και στις νεες βρισκεται πλεον ειναι διαφραγμα, το οποιο επιτρέπει στις μελισσες να περνουν και να ταιζουν τις προνυμφες και τη βασιλισσα. Οταν ο μελισσοκομος επιστρεψει στην κυψελη του, θα βρει τις βασιλισσες να τον περιμένουν απομονωμένες και ασφαλεις.


Ας δουμε τη διαδικασια βημα βημα:To σύστημα Karl Jenter ή «ή το Kit Jenter» είναι ένας αποδοτικός και εύκολος τρόπος να ανατραφούν οι βασίλισσές σας. Έχει πολλά πλεονεκτήματα πέρα από τις αντίπαλες τεχνικές. Μπορείτε να αναθρέψετε τόσες βασίλισσες όσες και επιθυμείτε χωρίς να πρέπει να μπολιαστούν οι προνύμφες. Έχετε επίσης το προστιθέμενο πλεονέκτημα πως είστε βέβαιοι για την ηλικία των αυγών. Εντούτοις, το να χρησιμοποιήσει κανείς μια συσκευή Jenter για να αναθρέψει για πρώτη φορά τις βασίλισσες μπορεί να είναι ένα δυσνόητο ζήτημα και έτσι έχουμε συντάξει αυτόν τον οδηγό βήμα-βήμα για να καταστήσουμε τη διαδικασία ευκολότερη για σας ως μελισσοκόμο.

Προετοιμασία: Με την συσκευή Jenter θα βρείτε διάφορα κομμάτια. Κάνετε έλεγχο ότι έχετε όλα τα προβαλλόμενα κάτωθι κομμάτια:
Θα πρέπει να εξοικειωθείτε με όλα αυτά τα κομμάτια.
Για αναλυτικη προβολή των επιμέρους εξαρτημάτων πατήστε εδω
Θα χρειαστείτε επίσης διάφορα εργαλεία. Ένα πριόνι ξύλου, ένα σφυρί, ένα αιχμηρό μαχαίρι, ένα κόφτη καλωδίων, μια μετροταινία, ένα φλόγιστρο, ένα ξύλο υποστήριξης, και τελικά μερικά καρφιά. Για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγχυση, αυτοί απεικονίζονται κατωτέρωΤώρα που τα έχετε όλα έτοιμα, παίρνετε τα κελιά και τα τοποθετείτε μέσα στις βάσεις τους και στη συνέχεια το τοποθετείτε όλο μαζί μέσα στο μεταφορέα κελιών. Αυτό παρουσιάζεται παρακάτω:Τοποθετώντας το «κλουβί»:

Το κλουβί Jenter πρέπει να εναρμονιστεί σε ένα πλαίσιο στο οποίο η κερήθρα ή η βάση έχει αφαιρεθεί από τις μέλισσες. Αυτό θα παρέχει πολύ καλύτερη αποδοχή από τις μέλισσες και έτσι θα επιταχύνει τη διαδικασία εκτροφής βασίλισσας


Πάρτε το πλαίσιό σας και χρησιμοποιείστε το κλουβί σαν καλούπι, έπειτα χρησιμοποιείστε ένα καυτό μαχαίρι για να αποκόψετε το σχήμα του. Θα θελήσετε επίσης να επεκτείνετε τις κάτω στήλες προκειμένου να επιτρέψετε τη χρήση των ξύλινων υποστηρίξεων. Αφότου έχετε κάνει αυτά, το πλαίσιό σας πρέπει να μοιάζει με αυτό παρακάτω:
Μπορείτε τώρα να απορρίψετε το κομμάτι της αφαιρούμενης κερήθρας. Το κλουβί πρέπει να ταιριάξει στην τομη αλλά ένα κομμάτι του κορυφαίου φραγμού θα πρέπει να τακτοποιηθεί για να επιτρέψει τη σύνδεση. Μολις τεθεί σε ισχύ, στερεώστε το κλουβι στην πανω πλευρα με βιδες.Θα πρέπει τώρα να εγκαταστήσετε τις υποστηρίξεις για το κλουβί στη βάση του πλαισίου, προκειμένου να το υποστηρίξετε κατάλληλα. Καρφώστε αυτα στη θέση τους. Η εμπρος και πισω οψη του κλουβιού σας πρέπει τώρα να μοιάζει με τις εικόνες παρακάτω:

Τώρα θα πρέπει να εγκαταστήσετε τους μεταφορείς κελιών. Υπάρχουν δύο δυνατότητες για αυτό, και η επιλογή εξαρτάται καθαρά από την προσωπική προτίμησή σας ως μελισσοκόμος. Θα μπορούσατε να τους εγκαταστήσετε σε ένα ράφι σε ένα συνηθισμενο πλαίσιο Το μονο που πρέπει να κάνετε είναι να αποκόψετε μια αυλάκωση με το πριόνι σε κάθε πλευρά. Το πλαίσιο είναι αρκετά μεγάλο ωστε δύο ράφια να μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν. Ένα ολοκληρωμένο εγκατεστημένο ράφι παρουσιάζεται κατωτέρω:
Εναλλακτικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα πλαστικά κελιά σε ένα ράφι κυλινδρικών οπών που τοποθετείται σε ένα κοινό πλαίσιο. Η διαδικασία συναρμολόγησης είναι αρκετά απλή και μια εικόνα της ολοκληρωμένης κατασκευής παρουσιάζεται παρακάτω:Έχετε ολοκληρώσει τώρα την προετοιμασία της συσκευης Jenter σας.

Εντούτοις, προφανώς δεν έχετε αναθρέψει ακόμα οποιεσδήποτε βασίλισσες!!! Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να φτιαχνουμνε μερικές βασιλισσες και αυτό παρουσιάζεται λεπτομερως παρακάτω.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:

ημέρα 1η

Ο καλύτερος χρόνος να αρχίσει η διαδικασια με την συσκευη Jenter σας είναι στις αρχές Μαΐου. Θα πρεπει να επιλέξετε μια ισχυρή αποικία που έχει δευτερο οροφο. Το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να περιορισετε τη βασίλισσα στον κατω οροφο με τη χρηση ενός βασιλικου διαφραγματος. Θα πρεπει έπειτα να τακτοποιήσετε τον πανω οροφο με τα πλαίσια των αυγών, των νέων προνυμφών και του σφραγισμένου γονου δεδομένου ότι αυτό θα παράσχει τις απαραίτητες πρόσθετες μέλισσες «νοσοκόμες». Τοποθετουμε το συστημα Jender στην κυψέλη ωστε οι μελισσες να καλυψουν τις ατελειες με κερι και να το οικειοποιηθούν.

ημέρα 5

Αφου αφήσουμε μερικες μερες την κυψελη να ηρεμησει επιστρέφουμε στην κυψέλη και επιλέγουμε μια βασίλισσα που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη γέννηση των αυγών. Τοποθετήστε την στο κλουβί. Θα την αφησετε τωρα να γεννήσει.

ημέρα 6

Αφου εχουμε αφήσει τη βασίλισσα στο Jenter κλουβί για 24 ώρες, επιστρεφουμε στην κυψέλη και ελέγχουμε ότι έχει γεννήσει τα αυγά στο Jenter. Εάν έχει γεννησει την απελευθερώνουμε πίσω στον πληθυσμο, αφαιρώντας το καπάκι της Jenter.

ημέρα 8

Αφαιρουμε τον κατω οροφο με τη βασιλισσα και λιγο πληθυσμο και τροφη και αφηνουμε τις μελισσες τινάζοντας τις στον πανω οροφο. Στη συνέχεια μετατρέπουμε τον πανω οροφο σε βαση. Επισης πρεπει να εξασφαλίσουμε ότι υπαρχει αρκετος διαθεσιμος χώρος για να τοποθετηθουν δυο πλαισια την επομενη μερα. Τελος φροντίζουμε ώστε να μην μεινει μεσα κανενα αυγο ή προνυμφη γιατι οι μελισσες θα προσπαθησουν να βγαλουν νεα βασιλισσα απο μονες τους. Οι υπολοιπες μελισσες και η βασιλισσα μεταφέρονται σε νεα κυψελη

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποίηστε τη μεθοδο της εφημερίδας ώστε να ενισχύσετε τον πληθυσμο της κυψελης και να βελτιώσετε την αποδοση.

Ημέρα 9σήμερα, θα πρέπει να πάρετε το σετ κελιων από το οπίσθιο τμήμα του κλουβιού Jenter που έχει τις προνύμφες ημέρας.
Τοποθετήστε αυτό στη βαση κελιων και έπειτα στο μεταφορέα κελιών. Το σετ αυτό τοποθετειται στο ράφι και τοποθετουμε το πλαισιο αυτό στο μελισσι χωρις που αφαιρεσαμε τη βασιλισσα. Αυτό θα πρέπει να αφεθεί για περίπου εννέα ημέρες έτσι ώστε τα κύτταρα να σφραγιστούν

ημέρα 19

αφότου έχουν σφραγιστεί τα κελια, προετοιμάζουμε τα πλεγματα για να τα στεγάσουμε. Καλύψτε τα κύτταρα με τα κλουβιά για την περίπτωση που εκκολάφτουν, γιατι διαφορετικά η πρώτη βασίλισσα που θα βγει θα σκοτώσει όλες τις άλλες.Λογικα σημερα πρέπει να χαρείτε εξαιρετικά! Το πλαίσιό σας πρέπει να μοιάζει κάπως σαν αυτό:

pigi:melissokosmos
 


left bottom corner Right bottom corner
 
English version | Greek version
Copyright © 2016 by: isomel.gr All Rights Reserved. Created by: eXtraweb.gr
Isomel / Melito Μ. Βοϊνοβα - Γ. Γκίκας Ο.Ε. Μελισσοκομικά είδη εργαλεία
1ο χλμ Ν. Αρτάκης - Ψαχνών, Νέα Αρτάκη, Τ.Κ.: 341 00, Εύβοια, Ελλάδα, Τηλέφωνο: 22210 83871 / 22210 75558, Κινητό: 6977 243 599, Φαξ: 22210 75558,

Μελισσοκομικά είδη, Βιταμίνες, Μελισσοτροφές, Αμινοξέα, Isomel / Melito Μ. Βοϊνοβα - Γ. Γκίκας Ο.Ε. Μελισσοκομικά είδη εργαλεία, Ρουχισμός Μελισσοκομίας, Μηχανήματα Μελισσοκομίας, Κυψέλες, Δοχεία Μελιού-Λαδιού, Inox Δοχεία, Τα πάντα για την μέλισσα, μελισσοκομικά εργαλεία, βασιλικός πολτός, αμινοξέα, βιταμίνες ανάπτυξης, Τροφές, Εργαλεία, Κηρήθρες, Βιταμίνες, Αμινοξέα

 
left_bottom   right_bottom